top of page

Yrityksen toiminta

 

Yrityksen toiminta perustuu toiminta-ajatukseen ja liikeideaan ja sen toiminnan punaisena lankana toimii strategia. Yrityksen perustamisvaiheessa kannattaakin jo miettiä millaisen imagon tai yrityskuvan yritys haluaa itselleen luoda eli missä määrin yritys haluaa sisällyttää yhteiskuntavastuun toimintaansa. Vastuullisuus voidaan lisätä yrityksen arvoihin tai siitä voidaan tehdä osa yrityksen visiota ja missiota. Ollakseen vastuullinen myös käytännössä yrityksen tulee huomioida vastuullisuus arjessa sekä jatkuvasti seurata ja ehkäistä toiminnoistaan ympäristölle syntyviä haittoja ja vaaroja. Yritys voi kirjata toimintaperiaatteikseen vastuullisuuden kaikessa toiminnassaan. Tällöin vastuullisuus kirjataan osaksi yrityksen strategiaa ja se on mukana yrityksen kaikissa toiminnoissa, viestinnässä ja markkinoinnissa sekä työntekijöiden päivittäisissä työtehtävissä. Yrityksen tulee olla kiinnostunut toimintaympäristönsä muutoksista sekä sidosryhmiensä odotuksista. Vastuullisuudella on myös suuri vaikutus siihen miltä yritys näyttää ulkopuolisten silmin. Vastuullisuus parantaa yrityksen mainetta.

 

Strategy-Train, Mitä ovat toimintaperiaatteet, visio ja missio?

 

Toiminta-ajatus
 

Toiminta-ajatus kertoo yrityksen tarkoituksen. Se ilmaisee yrityksen tavoitteet ja määrittelee yrityksen harjoittaman liiketoiminnan (Strategy-Train 2009). Toiminta-ajatus kertoo, mitkä ovat yrityksen päätuotteet ja -palvelut, ketä yritys palvelee, mitä tarpeita se tyydyttää (Taloussanomat 2014).

 

Strategy-Train, Mitä ovat toimintaperiaatteet, visio ja missio?

 

 

Liikeidea
 

Liikeidea on mitattava tapa toteuttaa toiminta-ajatusta. Se kuvaa yrityksen tapaa menestyä valitulla toiminta-alalla. Yrityksen liikeidean tulisi erota kilpailijoista ja tarjota jotain uutta. Menestyvän liikeidean perustana on markkinoiden, tuotteiden ja palveluiden sekä organisaation yhteensovittaminen.

Liikeidea koostuu ja syntyy yrityksen sisältä ja ulkoa tulevista herätteistä, mahdollisuuksista ja voimavaroista. Hyviä liikeideoita voi löytää vieraasta ympäristöstä, toiselta paikkakunnalta tai ulkomailta ja soveltaa niitä omiin olosuhteisiin. Liikeideaa tulee uudistaa ja kehittää jatkuvasti. (Edu.fi 2014, Taloussanomat 2014.)

 

 

Imago, maine ja brändi

 

Imago eli yrityskuva on se tavoitemielikuva, minkä yritys haluaa itsestään antaa ja maine on, mitä muut yrityksestä ajattelevat tai sanovat (Turbiini 2014). Yrityksen imago ja maine tuovat yritykselle kilpailuetua eli niiden avulla yritys erottuu kilpailijoistaan (Valkeakosken Seudun Kehitys Oy 2014.).

Maine on toisen osapuolen kautta kulkeutunutta tietoa siitä, miten joku on kokenut yrityksen tai tuotteen imagon ja välittänyt sen eteenpäin (Lampila 2013). Yrityksen maine perustuu pohjimmiltaan yrityksen kykyyn tuottaa sidosryhmilleen arvokkaita asioita (Ruokolahti 2014). Yrityskuva vaikuttaa siihen, millaisena ympäristö, asiakkaat ja oma henkilöstö kokevat yrityksen (Turbiini 2014), kun taas yrityksen maine syntyy muun muassa siitä, miten yritys arvostaa asiakkaitaan, työntekijöitään ja liikekumppaneitaan (Ruokolahti 2014). Yrityskuvan muodostumista pitää ohjata (Turbiini 2014). Se rakentuu kolmesta eri osatekijästä: missiosta, visiosta ja arvoista.

Maailman parhaat brändit ovat ennen kaikkea menestyviä yrityksiä tai tuotemerkkejä. Brändi syntyy kilpailuetua sisältävän liikeidean ja systemaattisen, pitkäjänteisen ja yhtenäisen operatiivisen toiminnan seurauksena. (Lampila 2013.)

Vastuullisuudesta on tullut yhä tärkeämpi osa yritysten mainetta. Yrityksen toiminnan läpinäkyvyys ja avoin dialogi eri sidosryhmien kanssa ovat entistä tärkeämpiä sen maineen rakentumisen kannalta. (TNS Gallup 2014.) Vastuullisuus on arvokas asia yrityksille, sillä se on suurimpia mainetta selittäviä asioita (Ruokolahti 2014).

 

Kehittyvä elintarvike: Yrityksen maine pohjautuu vahvaan tunnesiteeseen

Yrittäjät, Tommi Lampila, Identiteetti, maine, imago vai brändi

 

 

Arvot
 

Yrityksen arvojen määrittelyn lähtökohtana ovat usein yrittäjän henkilökohtaiset arvot: minkälaisia periaatteita hän työssään haluaa noudattaa ja mihin hän tähtää toiminnallaan. Yrittäjän omaan identiteettiin liittyvät arvot siirtyvät myös yrityksen identiteettiin. Arvot ohjaavat yrityksen toimintaa ja vaikuttavat sitä kautta yrityksen yrityskuvaan eli imagoon sekä yrityksen maineeseen. (Valkeakosken Seudun Kehitys Oy 2014.) Arvoja tarvitaan eniten uusissa, yllättävissä tilanteissa, joita kukaan ei ole osannut tai huomannut ohjeistaa. Vaikeatkin asiat kuten irtisanomiset voidaan hoitaa arvojen mukaan, kun ne on todella sisäistetty. Parhaimmillaan toimitaan yhdessä sovittujen menettelyjen mukaan henkilöstöä kunnioittaen ja heidän edut huomioon ottaen (Jabe, Talouselämä & Fakta 2012).

Vastuullinen toiminta edellyttää vastuullisuuden tuomista olennaiseksi osaksi yrityksen arvoja ja kulttuuria (Könnölä & Rinne 2001, 34). Yrityksen arvojen, sanojen ja tekojen tulee olla keskenään yhteensopivia kaikissa vastuullisen liiketoiminnan osa-alueissa (Ketola 2007, 194). Monet yritykset rakentavat arvojensa mukaiset eettiset säännöt tai eettisen ohjeiston selventääkseen omaa vastuullista tehtäväänsä (Könnölä & Rinne, 36).

sidosryhmiensä
bottom of page